woensdag 9 mei 2007

Versterk de sensatie!


In drie kranten vandaag een berichtje terug gevonden over hoe mensen misbruik maken van Youtube. In DS Online, De Morgen en Gazet van Antwerpen. De drie stukken zijn gebasseerd op een Belgabericht, wat bij DSOnline duidelijk vermeld is, bij De Morgen helemaal niet, hoewel het bericht quasi letterlijk overgenomen is en bij GvA ook helemaal niet, maar daar heeft men nog de moeite gedaan informatie toe te voegen door met een betrokkene te bellen. Ten minste, zo lijkt het toch. Op zijn minst is er aan de tekst gewerkt.
Het artikel gaat over treinreizigers die wraak willen nemen op een treinconducteur die hen beboet heeft omdat ze met een ongeldig reductiebewijs sporen. De scène is blijkbaar gefilmd met een GSM, gemonteerd én nog vier geweerschoten aan toegevoegd + een waarschuwing voor 'bedriegende controleurs' ... Niet zo fraai, want indien er werkelijk een fout is gemaakt door de controleur, is er in eerste instantie de ombodsman van de NMBS om klacht bij in te dienen .... Het filmpje lijkt in die zin erg bedreigend.
Maar wat in de artikels het meest opvallend is: zowel in De Standaard als in Gazet van Antwerpen wordt de lezer expliciet uitgenodigd het omstreden YouTube filmpje online te gaan bekijken. Wie wordt er nu beloond? Wie wordt er nu afgestraft? Enkel De Morgen vermeldt geen link, zodat daar de plaatsers van het filmpje op zijn minst geen extra forum krijgen ...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten