zondag 5 november 2006

Grenzen aan de groei?


Lezer Paul Gordyn in De Morgen van 2 november schrijft naar aanleiding van "An inconvenient Truth" van Al Gore: "Dat is de waarheid: de oplossing van de milieuproblemen vereisen een drastische daling van de materiƫle levensstandaard .... De noodzaak of wenselijkheid van jaarlijkse groei moet onmiddellijk opgegeven worden."
Ik ben het daar niet helemaal mee eens. Vermits onze behoeften almaar toenemen, al was het maar doordat er alsmaar meer monden te voeden zijn op de wereld, is het wel degelijk nodig dat we naar groei streven. Dat streven houdt ons ook aan de gang. En streven betekent nog niet dat we het halen. Sowieso stopt alle groei ooit wel eens ... Waar het op aan komt is te groeien op een verantwoorde, gecontroleerde manier, zonder dat we onze groeikansen te snel verkwisten.
Anderzijds, grenzen zijn uitdagingen, geen absolute stoptekens. Wellicht is dat een van de problemen met de ecologische partijen: zij willen alsmaar stoppen met een en ander, minder hebben en doen. Allemaal goed en wel, maar dat is a. niet leuk, b. brengt evenmin zoden aan de dijk, want vroeg of laat geraken die fossiele brandstoffen bijv. sowieso uitgeput ... So what? De uitdaging bestaat er vooral in de grenzen te overkomen, oplossingen te vinden om toch verder te kunnen groeien, of onze levenstandaard te handhaven, zonder dat we onze verdere toekomst hypothekeren. Groeien zonder te verlizen, zoiets ... Dus we moeten nadenken over hoe we groeien, maar stoppen met streven naar groei, lijkt me toch wel een zeer conservatieve gedachte ....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten